Akademia Ursynów - strona nieoficjalna

Strona klubowa
Herb

Logowanie

Tabela ligowa

0

Mini-Chat

Musisz się zalogować, aby korzystać z mini-chatu.

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 19, wczoraj: 15
ogółem: 439 210

statystyki szczegółowe

Zczuba.tv

Statystyki drużyny

Najlepsi typerzy

Zaloguj się, aby typować.
Lp. Osoba Pkt.

Sport.pl

Co powinien jeść piłkarz

 

Każdy środek lokomocji (samochód, samolot) ,aby długo służyć swym pasażerom potrzebuje dobrego paliwa. Nie inaczej jest z człowiekiem, a w szczególności ze sportowcem. Trening treningiem, ale bez odpowiedniej diety, spożywania właściwych produktów żaden sportowiec daleko nie zajedzie.

Na skutek złego odżywiania kwestią czasu są kontuzje nie mówiąc już o tym, że trening z tygodnia na tydzień staje się mniej wydajny, efektywny, co jest wynikiem osłabienia organizmu w skutek braku odpowiedniego paliwa, czyli pożywienia. 

We współczesnym sporcie różnego rodzaje wspomagania w postaci napojów elektrolitycznych, energetycznych, bogatych w węglowodany batonów, środków wspomagających trening są na porządku dziennym i właściwie bez nich osiągniecie rezultatów na poziomie światowym jest nie możliwe, ale absolutnym minimum dla każdego sportowca powinno być właściwe odżywianie. Jeżeli jesteśmy w stanie swoją dietę uczynić zdrową, zrezygnować z pewnych dobrych, ale nie koniecznie właściwych dla sportowców rzeczy, wtedy nasze szanse, aby trening uczynić bardziej efektywnym, a co za tym idzie, żebyśmy byli lepsi od innych, bardzo wzrosną. Poniżej przedstawiono przykłady produktów spożywczych polecanych w codziennej diecie sportowca oraz tych niewskazanych:

P r z y s t a w k i – zalecane:

- mięsa i ryby w galarecie        

- schab pieczony          

- sałatki mięsno-jarzynowe

- sałatki jarzynowe

P r z y s t a w k i – nie zalecane:

- befsztyk tatarski

- ryby w oleju z puszki

- jajko w majonezie

Z u p y – zalecane:

- chude (najlepiej czyste lub zaprawiane 12% śmietaną)

Z u p y – nie zalecane:

 

- cebulowa

- grochowa

- fasolowa

- żurek

- grzybowa z suszonych grzybów

P r o d u k t y  z b o ż o w e  i  m ą c z n e – zalecane:

- wszystkie rodzaje pieczywo (zwłaszcza razowe)- kasza gryczana i jęczmienna

- płatki kukurydziane, musli i owsiane

- makarony

- ryż (również brązowy)

- naleśniki z serem i dżemem                                                             

- racuszki i placki z jabłkami

- pierogi z serem i pierogi leniwe

- kopytka, knedle

- pyzy, kluski kładzione

P r o d u k t  y z b o ż o w e  i  m ą c z n e – nie zalecane:

- placki ziemniaczane

M l e k o  i  p r o d u k t y  m l e c z n e – zalecane:

- chude mleko (0.5%, 1.5%, max.2.0% tł.)                                

- śmietana 12 % tł.                                                                

- sery białe chude, półtłuste i maślankowe                             

 

- serki owocowe półtłuste                                                       

- kefir, maślanka                                                                    

- jogurty naturalne i owocowe do 2% tłuszczu              

- ser Feta (chudy), mozzarella

M l e k o  i  p r o d u k t  y m l e c z n e – nie zalecane:

- mleko tłuste (3.2%) i pełnotłuste

- śmietana powyżej 20% tł.

- sery białe tłuste

- sery żółte i topione

- sery pleśniowe

M i ę s o  i  d r ó b – zalecane:

- drób (kurczaki, indyk)                                               

- cielęcina                                                                              

- polędwica i schab wieprzowy                                     

- wołowina

M i ę s o  i  d r ó b – nie zalecane:

- kaczka, gęś

- baranina

 - pozostałe rodzaje wieprzowiny

R y b y – polecane:

- chude gatunki (mintaj, dorsz, pstrąg, sandacz, młody karp, sola,                                          

tuńczyk, flądra, leszcz, ostrobok)

- łosoś

 

Ryby - nie polecane:

- tłuste (makrela, śledź, węgorz, ryby w oleju)

W ę d l i n y – zalecane:

- polędwica                  

- szynka                                             

- szynka, wędzonki chude                                           

- kiełbasa szynkowa                                                   

- szynka konserwowa                                                  

- pierś wędzona 

- polędwica wołowa

- kiełbasa szynkowa wołowa                

W ę d l i n y – nie zalecane:  

- parówki

- serdelki i kiełbasa parówkowa

- salceson

- boczek

- kiełbasy mielone w tym salami

- pasztety

- tłusta golonka

- kaczka faszerowana

- pasztet z drobiu

Jaja – wskazane:

- jajecznica na parze, na teflonowej patelni lub z małą ilością masła 

- jajo gotowane

- jajo sadzone na małej ilości tłuszczu

- omlet naturalny (najlepszy na parze) 

 

Jaja – nie wskazane:

- jajecznica na smalcu lub boczku       

- jajecznica na tłustej wędlinie

W a r z y w a:

Polecane są wszystkie warzywa za wyjątkiem:

- pory

- kapusta zasmażana

- bigos

- warzywa konserwowane octem

Owoce: polecane są niemal wszystkie

D e s e r y - zalecane:

- budyń                                                                                  

- kisiel                                                                                   

- galaretki z owocami                                                              

- koktajle owocowe

- sos typu waniliowy z dodatkiem owoców

- owoce w syropie (brzoskwinie, ananasy)

D e s e r y – nie zalecane:

- lody

- bita śmietana do deserów

- kremy

C i a s t a – zalecane:

- drożdżówki, strucle, bułki maślane

- piernik z marmoladą

- jabłecznik, ciasto z jabłkami

- biszkopty bez masy tłuszczowej

- delicje

- sernik

Chipsy nie wskazane!!!

C i a s t a – nie zalecane:

- ciasta tortowe

- pączki, faworki

- ciasta kruche

- ciasta francuskie

- babki piaskowe

 

- keks owocowy

N a p o j e – zalecane:

- soki owocowe świeżo wyciśnięte                               

- soki owocowe naturalne nie klarowane (100%)          

- soki owocowe naturalne klarowane (100%)                            

- woda mineralna nie gazowana                                              

- soki warzywne np. pomidorowy

- soki owocowo-warzywne np. karotka

- herbata (w tym również zielona)                                                                               

- herbaty owocowe                                                                  

- napoje izotoniczne np. Isostar spożywane pod kontrolą Trenera

N a p o j e – nie zalecane:

- sztuczne napoje (np. woda smakowa)

- słodkie napoje gazowane typu Coca-

 

Pogoda


Aby widget pogoda funkcjonował poprawnie, należy wypełnić dane w panelu administracyjnym.

Reklama

Zegar

Kalendarium

29

03-2024

piątek

30

03-2024

sobota

31

03-2024

niedziela

01

04-2024

pon.

02

04-2024

wtorek

03

04-2024

środa

04

04-2024

czwartek

Ostatnie spotkanie

Nie wprowadzono danych o ostatnich meczach.

Najnowsza galeria

Ośrodek Anna Łeba 2014
Ładowanie...

Wyniki

Brak danych.

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 1

Ankiety

Kogo typujesz na króla strzelców


Kogo typujesz na piłkarskiego Mistrza Polski 2012/2013


Kto zdobędzie Mistrzostwo Europy w roku 2012


Kto zdobędzie Mistrzostwo Europy w roku 2012


Kto zajmie I-sze Miejsce w Grupie D Mistrzostw Europy 2012


Kto zajmie I-sze Miejsce w Grupie C Mistrzostw Europy 2012


Kto zajmie I-sze Miejsce w Grupie B Mistrzostw Europy 2012


Kto zajmie I-sze Miejsce w Grupie A Mistrzostw Europy 2012


Którego z piłkarzy Reprezantacji Polski najbardziej Lubimy


Kto jest najlepszym według Ciebie Polskim Piłkarzem Zagranicą ?


Jaki będzie wynik Gran Derbi FC Barcelona -Real Madryt


Które miejsce po rundzie jesiennej zajmie Legia Warszawa w Tabeli Ekstraklasy


Co z wymienionego pożywienia jest dla piłkarza najbardziej wskazane


Co powinniśmy zrobić po wygranym meczu jako I-szą rzecz po końcowym gwizdku sędziego?


Wybieramy najlepszy mecz Akademii Ursynów w Akademii League


Kto zostanie mistrzem Hiszpanii 2010/2011


Kto zostanie mistrzem Polski 2010/2011